Anneli Thors

Anneli Thors

Den här bloggen

handlar om mitt hästliv. Jag skriver om det vardagliga livet och träningen av mina egna hästar, trevliga händelser med mina elever och deras hästar, upplevelser från kurser och allt annat som hör hästlivet till.

"Ups and downs"

HästarPosted by Anneli Thors Sat, September 07, 2013 20:31:55
Sommarvärmen fortsätter!

Snart dags att flytta över ett par hästar till anläggningen. Det är lite ole, dole, doff just nu. Ena dagen tänker jag att det blir Amigo och Beauty som får åka med - nästa är det Savvy och Amigo...

Jag har (tyvärr) fuskat med lasttränigen på både Amigo och Beauty!
Amigo är inte direkt rädd men gillar inte att när man stänger luckan bakom honom. Beauty å andra sidan är rädd. Har tänkt ta itu med detta under sommaren, men jag har jobbat i princip varenda dag, så det har helt enkelt inte blivit avsmiley

Nu har jag hyrt en hästbuss för att testa sidolastning i stället för bak-ramp. Tränade Amigo (som gick in, dock lite skeptisk), Beauty, där jag nöjde mig med att hon kunde stå med alla fyra fötterna på rampen och faktsikt slappna av och till sist Savvy som bara traskade på!
Amigo fick vara på ridplanen medan jag tränade Beauty. Det var roligt att se honom där. Han lekte "point to point" mellan tunnor och block!
Spenderade lite tid med fölet under eftermiddagen. Introducerade carrot-sticken för henne. Nyfiken och super-sensitiv - precis som sin pappa!
I det stora hela en fin dag - förutom ett samtal som gjorde mig lite ont;
att hålla på med hästar är inte enbart lätt och roligt! Alla har sin "ups and downs", både hästar och människor. En av mina elever har börjat sin "NH - resa" med en rädd häst som har massor med negativt bagage med sig. Han sätter verkligen sin ägare på hårda prov, gång på gång, vilket är oerhört jobbigt när man inte har de kunskaper som krävs för att själv kunna hjälpa hästen. Jag ser trots detta fina framsteg hos den här hästen, men bakslagen blir tunga att bära... Nu var det varken hästen eller ägaren som gjorde mig bedrövad, utan att en hästkunnig person uttalat sig om hästen och menade att det inte fanns något annat alternativ än att slakta honom. Det var inte frågan OM, utan NÄR...

Det är inget "fel" på den här hästen. Han är RBI och har lärt sig strategier genom livet för att överleva och hantera sin rädsla. Utmaningen för oss människor med en sån här typ av häst är att SE de tidiga, subtila signalerna på hans rädsla och inte pressa honom så hårt att han behöver blir rädd. "Wait" och "retreat" är nyckeln till honom - förutom att få hans tillit förstås! Som man å andra sidan får om man ger honom den tid han behöver och backar undan från "pressure" ...Inte lätt att vara häst...smiley och inte hästägare heller...

Jag har haft ett par egna bakslag också de senaste dagarna. Inte med hästarna dock, utan med "folk". smileyVid såna tillfällen är det lätt att det där lilla fröet av tvivel börjar gro...Kanske man skulle byta hästarna mot frimärkssamling eller marsvinsuppfödning???


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Helena Mon, September 09, 2013 14:03:16

Jag tycker också att det du gör Anneli betyder oerhört mycket! Jag hade aldrig kommit så långt som ja faktiskt gjort om det inte varit för att du gav mig chansen att delta på Lichmans kurs 2012 trots att mina grundkunskaper var för dåliga.

Posted by Anneli Thors Sun, September 08, 2013 22:08:28

Tack, snälla Cissi! Ja, det behövs väl en smula humor både i himlen och på jorden - det blir både lättare och roligare så! =)

Posted by Cissi Sat, September 07, 2013 21:11:44

Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb med både hästar o dess mattar o hussar. Tyvärr råkar man ju då o då på dessa "folk" som får en att undra om Gud skojade den dan dessa blev till........ Fortsätt bara o kör din grej för det funkar ju... KRAM