Anneli Thors

Anneli Thors

Den här bloggen

handlar om mitt hästliv. Jag skriver om det vardagliga livet och träningen av mina egna hästar, trevliga händelser med mina elever och deras hästar, upplevelser från kurser och allt annat som hör hästlivet till.

Ideologi och grundstenar

HästarPosted by Anneli Thors Sun, September 01, 2013 21:15:34
Kommunikation och ledarskap...Natural Horsemanship...inget av dessa (eller andra) "metoder" borgar för att det är sjysst mot hästen! Det har jag verkligen lärt mig genom åren!smiley
Det är därför intressant att se olika tränare och höra dem berätta om hur de jobbar och hur de tänker. Tyvärr visar allt för många hur de GÖR, inte så mycket om den egna ideologin och vilka grundstenar de stödjer sin ideologi på.

Ett par exempel;
Ledarskapet - vilka grundstenar vilar det på? Disciplin? Tillit? Respekt? Lydnad?
Kommunikationen - återigen, vilka grundstenar vilar den på? Envägskommunikation, där jag talar om för hästen vad den SKA göra? Eller en två-vägs kommunikation där det är lika viktigt att jag lyssnar in hästen innan jag föreslår vad vi ska göra?
Vill jag ha en häst som samspelar eller en häst som lyder? Smaka på orden och fundera över skillnaden!

Ett exempel som jag ofta stöter på är att hästen SKA titta på människan. Jag träffar många som berättar att dom fått lära sig att rycka i grimskaftet så fort hästen tittar bort och kräva att den ser på dem!
En rädd häst VÅGAR inte titta på oss! Ta ett par steg bort från hästen och vänd dig själv i från den så ska du se att hästen törs titta på dig!smiley

Om vi överför detta till människor; anta att vi träffar en blyg/rädd människa som inte vågar se oss i ögonen innan vi lärt känna varandra och personen känner att han/hon kan lita på oss. Hur tror du att den personen känner om vi 1. noterar dennes rädsla, förstår den och arbetar på tillliten tills personen i fråga törs se oss i ögonen när vi talar med varandra? 2, Ger personen en örfil och kräver att denne SKA se oss i ögonen när vi talar till den! Tror att de flesta av oss skulle föredra alternativ 1!
Men, allt för många hästar utsätts tyvärr för "örfilandet"...

Så, innan du anlitar en tränare/instruktör - var inte rädd för att fråga om hans/hennes ideoligi! Om du vet vilken typ av kommunikation och ledarskap du själv vill ha i relationen med din häst, kan det bli väldigt "tokigt" om du hamnar hos en tränare som har helt andra tankar kring detsamma.

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gertie Tabukasch Tue, September 03, 2013 21:49:55

Tack för detta inlägg. De var precis dessa frågeställningar som gjorde att jag lämnade min förra tränare och gick tillbaka till Parelli. finns inget alternativ!