Anneli Thors

Anneli Thors

Den här bloggen

handlar om mitt hästliv. Jag skriver om det vardagliga livet och träningen av mina egna hästar, trevliga händelser med mina elever och deras hästar, upplevelser från kurser och allt annat som hör hästlivet till.

Blir Parelli-tränade hästar slöa?

HästarPosted by Anneli Thors Sat, August 17, 2013 19:34:00
Under den senaste tiden har jag nåtts av "rykten" om att Parelli tränade hästar skulle bli slöa...Är det sant?

JA - om du fastnar på level 2/level 3...

NEJ - om du har tillräckligt med kunskap och savvy för att ta din häst till level 4 och där utöver...

Det är tre hörnstenar i träningen - man vill ha en häst som är Cool, Connected and Responsive! Vad innebär det?

Oftast har folk en häst som är överreaktiv när de börjar träna PNH. Deras mål och högsta önskan är att få en lugn häst! När man passerat level 1 och lärt sig kontrollera sin häst får man en lugn och fin häst under level 2/level 3! Alla nöjda!

Har du dessutom startat programmet med häst som är rädd ( och styrs av sin högra hjärnhalva, det vi kallar RB) så har du dessutom fått en häst som "connectar" med dig!

Många är jätteglada över att fått en rädd och explosiv häst lugn och tillgiven!

Har du i stället en häst som styrs av sin vänstra hjärnhalva (LB), dvs en trygg och kanske dominant häst ligger utamningen i att få hästen mer responsiv! Du kan inte tvinga en LB häst att prestera, speciellt inte om han/hon är introvert! Du måste veta hur du MOTIVERAR en sådan häst att VILJA prestera för DIN skull!

Tyvärr är det få som har tillräcklig uthållighet och tålamod att fortsätta så långt i Parellis program! Många "fastnar" på level2/level3 och deras upplevelse är att hästen blir "slö"...

Så, det säger mer om utövaren än om Parellis program! Toppryttare som Christoph Hess (dressyr), Luca Moneta (landslagsryttare i hoppning i Italien), Karen och David O'Connor (OS-medaljörer i fälttävlan) mfl rider Parelli-tränade hästar (och tränar själva enligt programmet)! Skulle de över huvud taget kunna prestera något på tävlingsbanorna internationellt om de hade "slöa" hästar?!?

INGET program ( eller disciplin ) är bättre än dess utövare!