Anneli Thors

Anneli Thors

Den här bloggen

handlar om mitt hästliv. Jag skriver om det vardagliga livet och träningen av mina egna hästar, trevliga händelser med mina elever och deras hästar, upplevelser från kurser och allt annat som hör hästlivet till.

Sommarkurser 2014

HästarPosted by Anneli Thors Thu, December 26, 2013 20:43:59
Om du har tankar på att vara med på David Lichmans kurs i sommar bör du inte vänta längre med att betala in anmälningsavgiften! Det är många som anmält intresse, men din plats är bokad först när din anmälningsavgift kommit in. I dagsläget finns endast ett fåtal platser kvar! (Gäller deltagare med häst).

Jag skulle också vilja veta vilka som är intresserade av Game of contact-kursen med Cristie Rains? Maila mig på info@nhcenternorr.se om du är intresserad av den, så jag vet om jag ska lägga tid på att arrangera den också eller om jag ska avboka henne. I dagsläget är det ca fem personer som meddelat att de är intresserade, men jag behöver ca tio deltagare med häst för att kursen ska bli av.
God Jul och ett Gott Nytt År!

HästarPosted by Anneli Thors Wed, December 25, 2013 18:44:33
Jag vill tacka alla mina hästvänner och kunder för ett händelserikt 2013! Ser fram emot ett spännande 2014 där jag hoppas att jag får träffa er alla på olika evenemang!

God Jul och Gott Nytt År!

Jag skäms...

HästarPosted by Anneli Thors Sun, December 15, 2013 16:23:05
Vardagen rullar på med träningar, verkningar och behandlingar!
Vädret har varit lite si och så de senaste veckorna, kan man väl minst sagt säga; storm/orkanbyar, regn, snö, massor med plusgrader och sedan lika många minusgrader...Suck!

Som grädde på moset satt jag som åskådare på en träning, där jag i efterhand skäms över att jag inte reste mig upp och frågade tränaren vad i hela friden "hen" sysslade med?
Jag har under så många år avskärmat mig från träning som bygger på våld och tvång så jag har nästan gömt hur det var, men var går gränsen för "träning" och misshandel??
Är fem piskrapp befogade under ett ridpass? 50 rapp? Att sparka hästen i sidorna så det ekar i hela ridhuset (med sporrar på!)? Att slita och dra i munnet och sätta på en nosgrimma för att hästen inte ska springa runt och gapa?
Varför protesterade jag inte? Jo, de som red och folket på läktaren tyckte att hästarna gick så bra!?!?
Jag såg bara stressade hästar som "kapitulerade" men som kastade med huvudena för att försöka undkomma bettet, hästar som inte vill gå framåt men som tvingades fram med sporrar och piska...
För mig är detta misshandel och jag skäms för att jag inte tog hästarnas parti och protesterade!

Att leva som man lär...

HästarPosted by Anneli Thors Sun, November 24, 2013 17:59:04
är lättare sagt än gjort!
Pat Parelli har många "bevingade ord"och smarta ramsor som är lätta att lära och ha i sitt lilla huvud. Ett av dom är; "Fix it or it will get worse".
Något jag alltid tjatar om själv när jag instruerar - åtgärda problemet direkt du blir varse det och vänta inte tills det blir ett stort problem.
Jag gav mig själv bakläxa på detta förra veckan!
Amigo har varit lite, lite spänd i en del av ridhuset, men jag har ignorerat det för att jag varit så fokuserad på andra delar i träningen. Men, så en dag förra veckan, var han inte lite spänd längre, utan så verkliga spöken i den delen av ridhuset. Så, resten av den veckan gick åt till att fixa ett problem som blivit större än vad det hade behövt bli om jag inte hade varit så fokuserad på det jag tyckte var roligt i stället för vad hästen behövde! Shame on me!

Kurser, kurser, kurser...

HästarPosted by Anneli Thors Tue, November 19, 2013 21:17:42
Sedan mitt sista inlägg har jag haft besök av Eddy Blom under fem dagar. Eddy är en av pionjärerna inom komplementär medicin på häst och har jobbat med många "stora" häst som t ex Legolas och Ina Scott samt flera topphästar inom både hoppning, dressyr och fälttävlan.
Jag lärde känna Eddy i mitten på nittiotalet då han var en av lärarna på equitraikerutbildningen vid Naturmedicinska fackskolan i Stockholm.
Under hans vistelse här höll vi en två dagars kurs för intresserade hästägare om hur man kan förebygga sjukdomar hos sin häst.

Vi åkte också ut och undersökte och behandlade några hästar - bland annat en häst som en veterinär äger!!smiley Trevligt när olika skolor kan mötas i stället för att titta snett på varandra!

Gordon, den lilla Appaloosa-valacken, har flyttat till sitt nya hem! Hans nya husse var med och hämtade honom i söndags. Jag tror att Gordon kommer att få det superbra hos honom! Men det blev tomt i stallet efter honom - Gorodn är en väldigt trevlig häst!

Under helgen som var höll jag en grundkurs. Hade en "ovanlig" deltagare denna helg - en hoppryttare! Det är den grupp av hästägare som jag sällan kommer i kontakt med, så därför var det extra roligt att hon deltog - och dessutom fick se fina framsteg på sin häst. Ett av hästens problem var att den var rädd för vattenmattor så jag visade henne hur hon enkel kunde hjälpa hästen över den rädslan. Efter bara en liten stund bet hästen i vattenmattan och drog i den - helt oräddsmiley Ingen konst att gå över den sedan!

Under natten mellan lördag och söndag drog en extrem storm in. Träd föll som käglor och det var inte roligt att ge sig ut med bilen på morgonen. Som tur var hade stormen avtagit innan det var dags för kursdeltagarna att lasta och åka hem.

Efter några intensiva veckor var det en betydligt lugnare inledning på denna vecka. Riktigt skönt! Förutom verkningar och lastträning av en häst har jag hunnit träna/rida Amigo både i går och i dag - superroligt!

Jag ska snart börja ta upp anmälningarna till sommarens kurser med David Lichman och Christie Rains. Jag kommer att skicka ut information direkt till alla er som står på min sändlista. Ni andra kan gå in på hemsidan eller hålla er uppdaterade här eller på FB - information om kurserna kommer att läggas ut där med!


Höstlov!

HästarPosted by Anneli Thors Wed, November 06, 2013 21:34:49
Jisses så mycket som hänt den senaste veckan!

V 44 är lika med höstlov. Så jag har hållit höstlovsträningar från måndag till söndag med allt från enskilda lektioner till grupper på fyra deltagare. Den sista hästen åkte hem i kväll - de stannade ett par dagar extra!

Vi har tränat på arbete på lina, frihetsarbete samt ridning på såväl grimma och grimskaft som helt utan huvudlag. Kul! Duktiga hästar och duktiga ägare!

"Nya" intresserade personer har besökt anläggningen och kikat på träningar!

I slutet av veckan kom det spekulanter från Schweiz och tittade på en häst som står hos mig för träning. Tycke uppstod - så vi får se vad som händer!

En eftermiddag spenderade jag på en ridskola där jag höll en föreläsning/demo om hästars språk, psykologi och beteende för ett intresserat gäng. Många bra frågor och reflektioner!

I morgon kommer Eddy Blom. Vi ska hålla en kurs på anläggningen lördag och söndag. Fredag och måndag kommer vi troligtvis att lägga in en del undersökningar samt ett besök på Wången för att titta på deras nya activ stable!

Har också fått klartecken från Cristie Rains att hon kommer till Östersund i juli för att hålla en Game of Contact kurs i anslutning till Davids kurs. Jag ska räkna fram ett "paketpris" för er som vill gå båda kurserna!

Jag red GoC för Cristie i Olso i somras. Hon är en jätteduktig och trevlig instruktör och GoC-kursen är en kurs som för alltid förändrar ens syn på hur man rider en häst i form! Ett "måste" för alla som rider sin häst med bett - oavsett om man är Parelli-nörd eller ej!

I kväll har jag verkat Kalvadoz. Han är verkligen världens snällaste hingst! Jag har knappt hunnit klappa hästarna här hemma de senaste veckorna. Ändå står han som en filbunke när jag verkar honom - utan att sätta fast honom! Love this guy!


Tårta!?

HästarPosted by Anneli Thors Tue, October 22, 2013 19:46:00
Nu är det länge sedan jag skrev något i bloggen! Om jag har tyckt att tiden snurrat fort tidigare kan jag säga att den går i spinn just nu!!

Har tack och lov en praktikant hos mig som ger värdefull hjälp i de vardagliga stallsysslorna!smiley

Har en sk "problemhäst" på träning som gör kanonfina framsteg i arbetet på lina och i frihetsarbetet! I dag "hjälpte" han mig att göra min första ofrivilliga avsittning på drygt 20 år...Helt och hållet mitt eget fel! Jag står och talar om för min praktikant att hästen spänner sig när han förstår att jag tänker sitta upp, men ignorerar det. Inte smart med en RBI! Total explosion och jag ligger i backen innan jag ens hunnit upp! Får väl bjuda på tårta på stallmötet på torsdag... smiley

Nästa vecka kommer riktigt långväga spekulanter från Schweiz och tittar på ett sto som jag har på träning nu! En jättetrevlig häst, men hon kan bli lite dominant och introvert om man pressar henne för mycket. Rätt inställning och en portion humor underlättar om man ska bli hennes nya matte! Hoppas de åker "joddlande" tillbaks efter att de tittat på henne!

Amigo gör fina framsteg i ridningen! Så roligt att rida honom. Vi har börjat med Game of contact, vilket går jättefint!

Gordon, den fina appaloosa valacken är fortfarande till salu! Trevlig häst med fin exteriör, bra hovar och ett fint temperament! Vet du någon som söker en unghäst (2 år) är dom välkomna att komma och titta på honom!

I söndags var det dags för Tobbe Larssons besök i Östersund! Tobbe var en rolig och bra föreläsare och tog sig tid med att möta publiken för frågor, foton och autografer efteråt.

Tobbe delgav lite "inside information" av den nya säsongen av Ponnyakuten, berättade om sin egen karriär och hur hästarna har öppnat massor med nya dörrar för honom. Han delgav även sin syn på problemlösning, vikten av säkerhet och att relationen mellan häst och människa är A och O! Positiv förstärkning, godis till belöning och roliga träningspass var andra viktiga ingridienser för framgång i träningen - och det kan vi väl skriva under på?

Tobbe och jag drog också upp planer för en show med hans hästar här i Östersund i början av maj nästa år! Ev kommer en annan stjärnryttare att komma med...Återkommer med info när allt är klart!

Just nu håller jag på att planera Eddy Bloms besök! Han kommer att hålla kurs lördag och söndag den 9 - 10 november. Ev kan han boka in några undersökningar/behandlingar den 8 och 11 november. Om du är intresserad av att få honom till ditt stall så kan du maila mig; info@nhcenternorr.se

Nu ska jag ut i busvädret och kvällsfodra pållarna här hemma!Äntligen!

HästarPosted by Anneli Thors Fri, October 04, 2013 20:40:53
I söndags hade vi vår första träning i grupp med alla om står uppstallade på NHCN. Syftet med den träningen var att alla måste kunna hantera alla hästar vid in- och utsläpp, täckningar mm. Hästarna måste kunna känna sig trygga med att alla människor går att lita på, dvs alla tar hänsyn till varje enskild hästs behov.

Tidigare på söndagen anlände ett sto som ska grundridas ett par veckor inför en försäljning. Långväga spekulanter är på G...Spännande!
Jag har tränat henne från marken måndag till onsdag och ridit henne i går och i dag. Trygg häst som inte alls brydde sig om att det blåste rejält ute och hon var ensam på en ny ridplan första gången jag red henne!smileyRätt köpare kommer att få roligt med den här hästen!
Ytterligare en träningshäst kom under måndagen. Eftersom det var lite lastningsproblem med den här gossen åkte jag hem till ägarna och hjälpte dem på med hästen på trailern. Lastning är dock ett moment som måste tränas med den här killen...
Den här veckan har jag mest jobbat på att få hans tillit. När en häst är så rädd som den här är relationen A och O...Eftersom en av hans paradgrenar är att slita sig loss från människor har jag jobbat honom i frihet - då finns det ju inget grimskaft att slita sig från =) Vi har i stället byggt ett "mentalt" grimskaft mellan oss; han väljer nu att komma och stanna hos mig i stället för att försöka springa i från mig, trots att han är lössmiley Nästa vecka ska vi ta tag i lastning och börja rida!
Äntligen har jag kommit upp på Amigo också! I ett drygt år har jag sett fram emot att kunna börja rida honom. Men, eftersom han var så överviktig har jag varit tvungen att banta honom rejält, vilket har tagit tid. Men i går var det äntligen dags! Det var en fantastisk känsla; stort härligt steg och "mycket häst" både under och framför mig! Det ska bli så roligt att få börja träna honom! Vill gärna ha med honom på Lichmans kurs till sommaren!
I tisdags träffade jag en häst med Cushings syndrom. Det var det lockigaste jag sett!! En american curly har inte en suck! Om man bortser från att hästen var sjuk så var han så söt; han såg ut som korsning mellan åsna och mammut - lång, lockig päls och jordens lurvigaste öron smileyNext »